Akrep İlaçlama

Akrep, örümcek familyasının önde gelen en tehlikeli cinsidir. Eklem vücut ve kitinlerden meydana gelen kas sistemiyle, kesici makaslar ve ölümcül zehir bulunduran kıvrımlı bir kuyruğa sahiptir. Türlerine göre boy ve renkleri değişmektedir, 5 ile 23 cm arasında büyüklüklere ulaşmışlardır... Geniş bir türe sahiptirler ve ülkemizde yaklaşık 20 cinsi bulunmakta, en irileri ise daha çok tropikal bölgelerde yaşamaktadırlar. Diğer böcek gillere göre daha uzun ömürlüdürler 5 yıldan fazla yaşayabilirler. Tehlikeli haşereler sınıfında olduğu için akrep ilaçlama yaz aylarında sık sık yapılmalıdır.

Akrep ilaçlama ve akrep genel özellikleri; yaşam alanı sıcaklığın ve buna bağlı olarak neminde yüksek olması gerekiyor. Bu yüzden daha çok sahil kentleri ile kar ve çetin kışın olmadığı diğer ılıman bölgelerde de yaşaması savunulurken ancak, yine de yurdumuzun her tarafında, Doğu-Güneydoğu Anadolu'da bile yaşayan türleri mevcuttur. Bunun sebebi bahar ayında sıcaklığın ve nemin yükselmesidir. En tehlikelileri de Akdeniz ve Güneydoğuda yaşamaktadır. Taşlık, ağaç kovukları, duvar çatlakları ile mahzenler yaşam alanlarıdır. Bahar ayında çiftleşir ve genellikle çiftleşme bittikten sonra dişi erkeğini yer. Hamilelik 8 aydan fazla sürer ve daha sonra da 100 tane kadar yavru doğar, anne akrep genellikle yavruları sırtında taşır. Uzun bir aradan sonra annelerinin arkalarından doğayı anlamaya çalışırlar. Böylece bu haşerenin üreyerek çoğalmasını engellemenin en iyi önlemi akrep ilaçlama ile müdahale edilmelidir.
 Akrep ilaçlama ve diğer çevre temizliğinin yapılmadığı alanlarda akrepler akşam karanlığında yuvasından çıkarak av arayışına çıkar. Besin kaynağı daha çok böceklerdir. Böceklerin geçiş yerlerinden pusuya yatarak öylece bekler. Metabolizmalarının özelliklerinden biri de az yemekle aylarca hayatta kalabilmeleridir. İnsanlara doğrudan saldırmazlar. Kendilerini tehlikede hissettiklerinde saldırıya geçerler. Akrep sokmalarının çoğu ise kontrol edilmeden elimizi altına soktuğumuz taş, ağaç, giriş katlarında dışarıda bıraktığımız ayakkabıları kontrol etmeden giydiğimiz zaman gerçekleşir. Bu gibi kazalara muzdarip olmamak için akrep ilaçlama önemli bir korunma yöntemidir.
Akrep sokmasının sonucunda ölümle karşı karşıya olmak an meselesidir. Akrep tarafından sokulan hastada ki belirtiler şunlardan bir kaçıdır; kusma, baş dönmesi, bilinç kaybı, çift görme, baygınlık, aşırı ağrı, bayılma, solunum zorluğu ve krizlere yol açabilir. Bu gibi durumlarda hiç vakit kaybetmeden ve hastaya iyileşmesi için bir şeyler yedirilip içirilmeden en yakın sağlık kuruluşuna yetiştirmek gerekmektedir. Özellikle yaz ayında ev, bodrum katı, bina merdiveni ve bahçeleri iyi şekilde ilaçlamak gerekmektedir. Bunun içinde doğru insertisin kullanılması en önemlisidir. Sizde bu haşerelerden zarar görmek istemiyorsanız, Sağlık Bakanlığı onaylı profesyonel bir firmadan yardım almayı ihmal etmeyiniz. Diğer zararlıları öğrenmek için diğer yazılarımıza bakabilir ve ya daha geniş bilgi ve evinize ücretsiz keşif için lütfen 7/24 canlı destek hattımızdan bize ulaşın.

TOP